Glutenvrij dagje uit
Geschreven door de redactieHet lijkt zo gewoon: ontbijten met een bruine boterham met kaas. Voor veel mensen is dit echter een absolute no-go: zij hebben coeliakie, ook wel bekend als glutenintolerantie. Buiten de deur eten wordt dan lastig, want zelfs het kleinste spoortje gluten zorgt voor schade in de darmen. Gelukkig zijn er veel glutenvrije uitstapjes die rekening houden met coeliakie-patienten.
Wat zijn gluten?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst en spelt. Alle producten die van deze granen gemaakt worden, zoals brood, koek en crackers bevatten hierdoor ook gluten. Daarnaast zijn gluten ook terug te vinden in kant-en-klare soepen, sauzen en andere producten waar je het niet meteen in verwacht. Een glutenintolerantie houdt dus in dat je alle etiketten zorgvuldig moet lezen en checken op gluten, maar ook dat je op moet passen met kruisbesmettingen, bijvoorbeeld door eerst brood en daarna groenten te snijden.
Klachten
Bij iemand met coeliakie onstaan door het eten van gluten ontstekingen in het damslijmvlies. Hierdoor gaan de darmvlokken kapot en kan de darm zijn werk niet goed doen. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet opgenomen en kan chronische schade ontstaan. Coeliakie gaat vaak samen met buikpijn en andere buikklachten. Een strikt glutenvrij dieet is het enige wat helpt: als je eenmaal coeliakie hebt, kom je daar niet meer vanaf. Thuis is dat makkelijker te controleren dan in een horecagelegenheid.
Nooit meer uit eten?
Veel mensen met glutenovergevoeligheid zijn het erover eens dat eten in horecagelegenheden een uitdaging als je strikt glutenvrij wil eten. Zo kan een plank waar eerst brood op gelegen heeft en daarna gebruikt is voor jouw groente al voor flink wat buikpijn zorgen. Ook patat uit dezelfde frituurpan als de kroketten en frikadellen is geen aanrader, omdat het paneermeel van de snacks gluten bevat.. Gelukkig betekent dat niet dat je met glutenintollerantie nauwelijks uit eten kunt. Veel restaurants zijn bereid om er rekening mee te houden.
Glutenvrije dagjes uit
Ook de horecagelegenheden in dagattracties, zoals pretparken en dierentuinen, houden steeds meer rekening met gluten. Zo worden de patat in veel keuken apart van de snacks gefrituurd en zijn er soms zelfs glutenvrije broodjes verkrijgbaar. Als je bij binnenkomst aangeeft dat je geen gluten eet, is de keuken bovendien vaak best bereid om iets anders voor je te maken. Het kan geen kwaad om ze dan ook te wijzen op het gevaar van kruisbesmetting, om ellende te voorkomen. Onder andere Ecomare, Ouwehands Dierenpark, Toverland en speeltuin de Linnaeushof hebben al een uitgebreide glutenvrije menukaart.