Positief Nieuws:
PassiePagina zoekt redacteuren
PassiePagina.nl online mediazine bijna gereed

De Passie van… Miranda Hamers en Angelique Bergmans

Geschreven door Linda Overbeeke

Opzwepende ritmes, een swingende choreografie, internationaal en vooral heel veel plezier. Daarvoor staat Batala. Een Braziliaanse percussieband waarvan de roots liggen in Salvador. Giba, een Braziliaanse muzikant, richtte 15 jaar geleden het concept Batala op in Parijs. Sindsdien hebben zich al zo'n 25 landen aangesloten. "Twaalfhonderd mensen die zijn aangestoken door deze fantastische manier van muziek maken," aldus een enthousiaste Angelique.

 

Batala Netherlands

Sinds juli 2010 zijn de collega's Miranda en Angelique lid van Batala Netherlands. "Het concept is overal ter wereld gelijk. De kleding, muziek, instrumenten en de choreografie. Iedereen doet exact hetzelfde. Je kunt je voorstellen wat een feest het is wanneer we met verschillende buitenlandse groepen optreden. Zo liepen we met 285 muzikanten door Notting Hill in Londen. Eén grote groep universele muzikanten. Kippenvel!"

De groep van 45 'batalisten' oefent wekelijks. "Overigens altijd zonder bladmuziek. We spelen alles uit ons hoofd. In de tweeënhalf jaar dat we nu bezig zijn, hebben we al 20 nummers geleerd."

 

De wijde wereld in

Via Facebook rouleren volop buitenlandse uitnodigingen, de zogenaamde 'encontro's'. "Dan kun je gemiddeld vier dagen oefenen met andere groepen. Die zijn te vinden over de hele wereld."

Miranda: "Dat zijn best kostbare reizen. We houden het zoveel mogelijk low budget. Zo was ik twee jaar geleden in Guadeloupe. Met een groep van 85 personen oefenden we samen met lokale bands. We verbleven met 20 personen in een kleine ruimte zonder ramen met één wc en één douche... Maar twee weken lang trommelen op een wit zandstrand onder de palmbomen, dat geloof je bijna niet."

 

Een hechte club

Dit jaar gaat Angelique naar Guadeloupe. "Het leuke is dat je zoveel leert en meemaakt. En je krijgt wat mee van de gebruiken van ieder land. De ervaringen en muziek maken je ook veel losser. Dat is wel zo handig, gezien onze choreografie," lacht Angelique.  "Het is mooi om te zien hoe je met verschillende nationaliteiten één groep wordt. En als het moet, communiceren we ook met handen en voeten, de zogenaamde Batala-language. We jammen vaak tot een uur of vier 's nachts rond een kampvuur. Wijntje erbij. Fantastisch! Maar voor de nodige rust is wel weer goed om thuis te zijn…"

 

Werkgelegenheid

"Alle kleding, trommels en accessoires worden gemaakt in een klein dorp in Brazilië. Prima voor de werkgelegenheid daar. Jaarlijks verschijnen nieuwe tenues. "De ene keer leuker dan de andere keer," zegt Miranda met een knipoog.

Wie meer wil weten over Batala, kan kijken op de website www.batala.nl.  "Daar vind je ook onze cd's en informatie over de workshops", besluiten Miranda en Angelique enthousiast.

 

Bron: Personeelsblad gemeente Tilburg

Böddy, jouw persoonlijke gids Rubrieken / Onderwerpen Goednieuwsbrief Over PassiePagina

Beleef PassiePagina!

PassiePagina kent geen begin- en eindpunt, vandaar dat ik voorstel: Beleef PassiePagina!

Mocht je enigzins verdwaald zijn, kun je altijd via de HOME knop weer naar het overzicht.

Als je op mijn buik klikt, dan breng ik je!

Namasté

GoedNieuwsBrief




Leuk & positief nieuws in je mail

Door je aan te melden op de goednieuwsbrief ontvang je regelmatig tips en handige tools om je leven leuker en aangenamer te maken. Bovendien maak je elke maand kans op een van de boeken die worden aanbevolen op PassiePagina.

Over PassiePagina

PassiePagina is een online mediazine ter bevordering van het geestelijke, lichamelijke en sociale welbevinden van bezoekers. Door middel van kennisdeling, waargebeurde verhalen, positief nieuws en humor probeert PassiePagina toegevoegde waarde te bieden in het leven van de lezers.

copyright PassiePagina, voor een gezonder, gelukkiger en liefdevoller leven!